Metsä luovan ja villin ajattelun kotipesänä – 10.6. 2022

– virolainen kirjailija Valdur Mikita vierailee

perjantaina 10.6.2022 klo 17 Hopealahdessa (Niittylahti, Joensuu)

Valdur Mikita on kirjoittanut monia suuren suosion saaneita esseeteoksia muun muassa itämerensuomalaisesta luontosuhteesta. Häneltä on vastikään suomennettu kaksi teosta, Kantarellin kuuntelun taito ja Lingvistinen metsä.

Tervetuloa kuuntelemaan hänen metsäistä luentoaan ja keskustelemaan vaikkapa luontoon, kesämökin syvempään olemukseen, sienestykseen tai muihin elämän olennaisimpiin asioihin  liittyvistä teemoista. Sään salliessa kannattaa varustautua siihen, että keskustelut käydään osin kävellen metsässä. Sateen sattuessa tilaisuus toteutetaan Hopealahden navetan ylisillä. Keskustelut tulkataan virosta suomeksi ja päin vastoin.

Illan mittaan on tarjolla mahdollisuus saunoa ja nauttia pientä iltapalaa omakustanteisesti. Muutamalle ihmiselle on myös jäljellä yöpymismahdollisuus Hopealahdessa.

Iltaan on vapaa pääsy, ilmoittautuminen toivotaan  viim. 7.6. :

pauliina.kainulainen (at) uef.fi tai 0500-894650.

Kerro samalla myös kimppakyytitarpeesta Joensuusta.

*

Valdur Mikitan sanoin metsä auttaa ajattelemaan:

Moni ajatteleva ihminen antaa ajatustensa kesyyntyä liiaksi ajan myötä. Ihmisen olisi hinnalla millä hyvänsä säilytettävä villi ajattelutapansa. Kulaus periferiaa lempeänä elokuun iltana, kun heinäsirkat ja teräväreunainen kuu ovat hioneet tietoisuuden ohueksi – sitten se on menoa!

Metsät olisi Virossa pyhitettävä ajattelijoille. Vanhoille mäntykankaille olisi ryhdyttävä vähän kerrallaan luomaan Uralin pyhättöä: villin tietoisuuden suojelualuetta.  (Lingvistinen metsä)

*

Navetan ylisillä on myös nähtävissä Sarjakuvia suomalais-ugrilaisesta maailmasta

Näyttelyssä on esillä vähemmistökielten puhujien sarjakuvia Venäjältä, Suomesta, Virosta ja Norjasta. Sarjakuvat on piirretty Elävä kieli-yhteisötaideprojektin puitteissa järjestetyissä työpajoissa vuosina 2015-19. Projektin tarkoituksena on edistää uhanalaisten kielten käyttöä sarjakuvan avulla ja samalla tukea kielten säilymistä. Sarjakuvien piirtäjät ovat toimittajia, opettajia, kirjastojen, päiväkotien ja museoiden työntekijöitä, kulttuuritoimijoita ja järjestöaktiiveja. Työpajoissa piirretyistä sarjakuvista rakentuu aktivistien omaan näkökulmaan perustuva, kiehtova kuva pienten kieliryhmien historiasta, perinteistä ja nykypäivästä valtakulttuurin puristuksessa.

*

Järj. Kohtuus vaarassa -kansalaisliike  www.kohtuusvaarassa.com

Hopealahti sijaitsee n. 20 km Joensuusta, os. Rantatie 340, Niittylahti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *