Ennallistamisilta 19.5. 2022: luonnon ennallistaminen ja mitä voimme tehdä yhdessä

Tervetuloa torstaina 19.5. kello 17–19 Joensuun pääkirjaston Muikkusaliin keskustelemaan ja oppimaan Pohjois-Karjalan soiden, metsien ja vesistöjen ennallistamisesta sekä mahdollisuuksista osallistua ennallistamisaskareisiin

Ennallistaminen on keino nopeuttaa ihmisen muokkaaman ympäristön palauttamista takaisin luonnontilaan tai mahdollisimman lähelle sitä. EU-komissio valmistelee lakipakettia, jonka mukaan luonnon ennallistaminen tulisi pakolliseksi, ja noin kolmasosa jäsenmaiden alueista tuli palauttaa luonnontilaan. Helmikuussa julkaistun hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneelin IPCC:n raportin mukaan myös ilmastonmuutokseen sopeutuminen vaatii laajaa luonnon suojelua ja elvyttämistä: 30–50 prosenttia maapallon maa-alasta, makeista vesistä ja meristä pitää saattaa jonkinlaisen suojelun tai ennallistamisen piiriin.

Suomessa suojelualueiden ennallistaminen on Metsähallituksen luontopalveluiden vastuulla. Illan aikana Metsähallituksen suojelubiologi Maarit Similä kertoo, mitä ja miten Pohjois-Karjalassa ennallistetaan ja mitkä ovat suunnitelmat. Sen jälkeen kuullaan mitä muuta tapahtuu alueellamme.

Noora Huusari kertoo Osuuskunta Lumimuutoksen soiden ja metsien ennallistamisohjelmasta, jonka jälkeen Heikki Susiluoma selostaa, miten ojitetun suon ennallistamisen kauppapaikka Hiilipörssi elvyttää suoluontoa ja puhdistaa samalla vesistöjä.

Metsä- ja luontopalveluyrittäjä Janne Leppänen kertoo Luonnonperintösäätiöstä, joka hankkii suomalaista luontoa ja metsää suojeltavaksi sekä vaalii suojeltuja alueita. Sen jälkeen Pro Höytiäisen Kirsi Karhio kertoo yhdistyksen toiminnasta puhtaan, leväkukinnoista vapaan ja kalaisan Höytiäisen puolesta.

Tilaisuudessa mietitään, mitä muuta voisimme tehdä ja miten voimme osallistua vapaaehtoisina käytännön ennallistamistöihin.

Illan järjestävät Kohtuus Vaarassa-kansalaisliike, Joensuun Seudun Luonnonystävät ja Savo-Karjalan Luonto-liitto.

Lisätietoja: Merja Mäkelä, 0505115329, merjahele.makela@gmail.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *