Kohtuus vaarassa mukana Kolin kaivosliikkeessä

Kuva: Sanna Hukkanen

Kohtuus vaarassa-kansalaisliike on aktiivinen kesällä syntyneessä Pelastetaan Kolin maisemat-kansalaisliikkeessä, jonka tavoitteena on estää kaivostoiminnan syntyminen Kolin läheisyyteen.

Minerals Exploration Network Oy on tehnyt 552,65 neliökilometrin malminetsinnän varauksen aivan Kolin kansallispuiston länsipuolelle, Juuan, Lieksan, Polvijärven, Kontiolahden ja Joensuun Enon kuntien alueelle. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on tehnyt Koli-nimisestä varauksesta päätöksen 20.4.2022.

Kaivosryhmä on perustanut Facebook- ja Instagram tilin tehdäkseen asiaa julkiseksi sekä julkaissut netissä adressin allekirjoitettavaksi (https://www.adressit.com/pelastetaan_kolin_maisemat_ja_vedet_kaivoksen_uhalta). Adressissa selitetään syyt kaivoksen vastustamiseen: Minerals Exploration Network Oy tukee Venäjän sota- ja kultataloutta. Sen tytäryhtiöllä on kontollaan luvatonta koelouhintaa, ilman lupaa aloitettua kullan rikastusta sekä puutteellista kaivosjätteenkäsittelyä Suomussalmella, lisäksi rinnakkaisyhtiöillä on kymmenien tuhansien arvosta velkatuomioita. Kaivostoiminnan seurauksena alueen pienvesissä pitoisuudet voisivat kohota merkittävän haitallisiksi, pohjaveden pilaantuminen voi olla pitkäaikaista ja vapautuva uraani pilaisi myös pintavesiä.

Kaivostoiminnan hallinta ei Suomessa ole uskottavalla tasolla. Esimerkiksi heikko kaivoslaki, kaivoslain uudistuksen ongelmat, valtion tarjoama tutkimustoiminta maaperämineraaleista, valtion harjoittama mineraalien markkinointi ulkomaisille yhtiöille, ELY-keskusten vähentynyt viranomaisvalvonta, Tukesin lupa-automaatti, virkahenkilöiden siirtymiset kaivosteollisuuden palvelukseen sekä tapaukset huonosti hoidetuista kaivosten jätevesistä eivät anna kansalaisille varmuutta siitä, että viranomaisten toiminta olisi läpinäkyvää ja demokraattista.

Kaivosryhmä on ottanut yhteyttä paikallisiin lehtiin, joista mm. Lieksan lehti ja Vaarasanomat ovat julkaisseet asiasta artikkeleita. Lokakuun puolivälissä adressin allekirjoittajia on jo yli 1800 ja ryhmä lähetti allekirjoittajalistan yhdessä adressitekstin kaikille suomalaisille kansanedustajille.

 Voit seurata kokouskutsuja ja muita kaivostoimintaan liittyviä artikkeleita Facebookissa https://www.facebook.com/Pelastetaan.Koli.Pielinen.Hoytiainen ! Tervetuloa mukaan toimintaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *